Produse alimentare
- Apa potabila si apa oferita spre vanzare in sticle sau recipiente,
- Bauturi racoritoare si sucuri de fructe /pulberi pentru sucuri,
- Lapte si produse lactate,
- Peste si produse din peste,
- Carne si preparate din carne,
- Produse din oua,
- Produse de legume si fructe,
- Produse de cofetarie si patiserie,
- mancaruri tip fast-food,
- Condimente si aditivi alimentari,
- Hrana pentru animale,
- Suplimente nutritive,
- etc.
Nr crt |
Tipul de produs |
Microorganisme |
Plan prelevare |
Limite
|
||
n |
c |
min |
max |
|||
1 | Produse alimentare gata de consum care sunt sub controlul producatorului | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
2 | Produse alimentare gata de consum introduse deja pe piata | Listeria monocytogenes | 5 | 0 | 1 x 102 ufc / g | |
3 | Carne tocata PASARE | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
NTG | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/ g | 5 x 106 ufc / g | ||
Escherichia coli | 5 | 2 | 5×10 ufc / g | 5×102 ufc / g | ||
4 | Preparate din carne de PASARE destinate sa fie preparate | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 5×102 ufc/g | 5X103 ufc/g | ||
5 | Carne tocata din carnea altor specii decat pasarile destinate sa fie preparate | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 10 g | |
NTG | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | ||
Escherichia coli | 5 | 2 | 5×10ufc / g | 5×102ufc/g | ||
6 | Preparate din carnea altor specii decat pasarile destinate sa fie preparate | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 10 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 5×102 ufc / g | 5×103 ufc/g | ||
7 | Carne separata mecanic (MDM) | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 10 g | |
NTG | 5 | 2 | 5 x 105 ufc/g | 5 x 106 ufc/g | ||
Escherichia coli | 5 | 2 | 5×10 ufc / g | 5×102 ufc/g | ||
8 | Gelatina / colagen | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
9 | Branzeturi preparate din lapte supus unui proces inferior pasteurizarii | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Staph. coagulazo-pozitiv | 5 | 2 | 1x 102 ufc/g | 1x 103ufc/g | ||
10 | Branzeturi nematurate sub forma de pasta moale, preparate din lapte sau zer care a fost supus unui proces inferior pasteurizarii | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Staph. coagulazo-pozitiv | 5 | 2 | 1×10 ufc/g | 1×102 ufc/g | ||
11 | Unt si smantana preparate din lapte crud sau supus unui proces inferior pasteurizarii | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 1×10 ufc / g | 1×102ufc/g | ||
12 | Lapte praf, zer praf | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Enterobacteriaceae | 5 | 0 | ≤ 10 ufg/g | |||
Escherichia coli | 5 | 2 | 1×10 ufc/g | 1×102ufc/g | ||
13 | Inghetata / deserturi congelate | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 1×10 ufc/g | 1×102ufc/g | ||
14 | Lapte pasteurizat si alte produse lactate lichide pasteurizare | Enterobacteriaceae | 5 | 2 | < 1 ufc / ml | 5 ufc /ml |
15 | Branzeturi din lapte sau zer supuse unui proces termic | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 1×102 ufc/g | 1×103ufc/g | ||
16 | Branzeturi din lapte crud | Escherichia coli | 5 | 2 | 1×104 ufc/g | 1×105 ufc/g |
17 | Produse din oua | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Enterobacteriaceae | 5 | 2 | 1×10 ufc/g | 1×102ufc/g | ||
18 | Seminte germinate (gata de consum) | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
19 | Legume si fructe gata de consum | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 1×102 ufc/g | 1×103 ufc/g | ||
20 | Sucuri de legume si fructe nepasteurizate | Salmonella spp | 5 | 0 | Absenta / 25 g | |
Escherichia coli | 5 | 2 | 1×102ufc/g | 1×103ufc/g | ||
21 | Carcase bovine, ovine, caprine, cabaline | Enterobacteriaceae | Media lg. zilnica | 1,5 lg ufc/cm2 | 2.5 lg
ufc/cm2 |
|
NTG | Media lg zilnica | 3.5 lg
ufc/cm 2 |
5 ,0 lg ufc/cm2 | |||
Salmonella spp | - | Absenta / partea testata | ||||
22 | Carcase porcine | Enterobacteriaceae | Media lg zilnica | 2 lg ufc/cm2 medie | 4 lg ufc/cm2 medie | |
NTG | Media lg zilnica | 4 lg ufc/cm2 medie | 5 lg ufc/cm2 medie | |||
Salmonella spp | - | Absenta / partea testata | ||||
23 | Carcase pasari – pui/ curcan | Salmonella spp | - | Absenta / 25 g (piele de pe gat) |
OBSERVATII:
n = numarul de unitati/ esantioane care constituie proba.
c = numarul de unitati de proba/esantioane care ni se permite sa aibe valori intre limitele date
Nr. crt. |
Categoria de produse alimentare |
Microorganisme |
Plan de prelevare de probe |
Limite |
Metoda analitică de referinţă*) |
Etapa căruia i se aplică |
Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare |
||
n |
c |
m |
M |
||||||
1. |
Margarina de consum | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 10 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
2. |
Torturi şi prăjituri cu creme, frişca, fructe | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/gsau ml | 100 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
3. |
Maioneză, maioneză praf şi alţi înlocuitori de maioneză | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
4. |
Sosuri de condimentare nepasteurizate | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g sau ml | 100 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
5. |
Sosuri de condimentare pasteurizate | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
6. |
Legume congelate | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g sau ml | 100 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 500 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
7. |
Legume deshidratate Fructe | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 500 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
8. |
Prafuri de budinci şi creme | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Înlocuitori de frişca, pulberi de sucuri | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 500 cfu/g | SR ISO 21527/2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | |
9. |
Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi) | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 500 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
10. |
Condimente şi amestecuri de condimente | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
100 cfu/g sau ml | 1.000 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
105 cfu/g | 106 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
11. |
Băuturi răcoritoare | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 10 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
12. |
Sucuri de legume şi fructe | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 10 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
13. |
Nectaruri | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 10 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
14. |
Sucuri concentrate şi piure de fructe şi legume, altele decât formulele de început, deshidratate, şi produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 10 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
15. |
Bere pasteurizată | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g sau ml | 5 cfu/g sau ml | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi igienei îmbutelierii |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/ml | 10 cfu/ml | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei, a depozitării şi igienei îmbutelierii | ||
16. |
Produse de panificaţie simple | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării |
17. |
Produse de panificaţie cu umpluturi | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g | 5 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
18. |
Produse de panificaţie şi de patiserie congelate | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Stafilococ coagulazo-pozitiv |
5 |
2 |
100 | 10.000 | EN/ISO 6888-2 | În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de produs trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice. | ||
19. |
Făinuri pentru panificaţie | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării |
20. |
Făinuri cu grad de extracţie mic (sortiment făină albă 480, sortiment făină albă 550, sortiment făină albă 650) | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/2 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
21. |
Făinuri cu grad de extracţie mare (sortimente de făină cu grad de extracţie mai mare de 650) | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 10.000 cfu/g | SR ISO 21527/2 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
22. |
Derivate din cereale (fulgi de grâu, porumb, orez, produse expandate) | Enterobacteriaceae |
5 |
0 |
1 cfu/g | 5 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
23. |
Biscuiţi, biscuiţi glazuraţi, paleuri (fursecuri), napolitane cu diferite creme, nuga | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării materiilor prime | ||
24. |
Ciocolată, bomboane de ciocolată | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
25. |
Ciocolată umplută | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
26. |
Bomboane, altele decât de ciocolată | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
27. |
Jeleuri, rahat, gemuri, marmelade, şerbeturi, dulceţuri, fructe confiate | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g | 5 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei ambalării şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
28. |
Arome alimentare naturale şi sintetice | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
1 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
29. |
Emulsii pentru băuturi răcoritoare | Enterobacteriaceae |
5 |
1 |
100 cfu/g | 1.000 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
30. |
Concentrate alimentare (supe, cuburi din carne, legume) | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării | ||
31. |
Muştar alimentar | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
32. |
Alune, nuci (miez) | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
100 cfu/g | 5.000 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
33. |
Oţet alimentar | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
34. |
Ceai (plantă pentru infuzie) | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime | ||
35. |
Uleiuri rafinate, uleiuri nerafinate, unt de arahide, pastă de susan | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
36. |
Borş | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g | 10 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării |
37. |
Ketchup | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 21527/1 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
38. |
Sandvişuri, mâncăruri tip fast-food şi alte preparate culinare gata de consum | Enterobacteriaceae |
5 |
2 |
1 cfu/g | 5 cfu/g | ISO 21528-1 sau 2 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării |
39. |
Amidon | Bacillus cereus (spori) |
5 |
2 |
10 cfu/g | 100 cfu/g | SR ISO 7932 | Sfârşitul procesului de fabricaţie | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |
40. |
Seminţe de consum | Drojdii şi mucegaiuri |
5 |
2 |
104 cfu/g | 105 cfu/g | SR ISO 21527/1 sau 2 | Sfârşitul procesului tehnologic | Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime |