Produse alimentare

  • Apa potabila si apa oferita spre vanzare in sticle sau recipiente,
  • Bauturi racoritoare si sucuri de fructe /pulberi pentru sucuri,
  • Lapte si produse lactate,
  • Peste si produse din peste,
  • Carne si preparate din carne,
  • Produse din oua,
  • Produse de legume si fructe,
  • Produse de cofetarie si patiserie,
  • mancaruri tip fast-food,
  • Condimente si aditivi alimentari,
  • Hrana pentru animale,
  • Suplimente nutritive,
  • etc.

Nr crt

Tipul de produs

Microorganisme

Plan prelevare

Limite

n

c

min

max

1 Produse alimentare gata de consum care sunt sub controlul producatorului Listeria monocytogenes 5 0 Absenta / 25 g
2 Produse alimentare gata de consum introduse deja pe piata Listeria monocytogenes 5 0 1 x 102 ufc / g
3 Carne tocata PASARE Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
NTG 5 2 5 x 105 ufc/ g 5 x 106 ufc / g
Escherichia coli 5 2 5×10 ufc / g 5×102 ufc / g
4 Preparate din carne de PASARE destinate sa fie preparate Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Escherichia coli 5 2 5×102 ufc/g 5X103 ufc/g
5 Carne tocata din carnea altor specii decat pasarile destinate sa fie preparate Salmonella spp 5 0 Absenta / 10 g
NTG 5 2 5 x 105 ufc/g 5 x 106 ufc/g
Escherichia coli 5 2 5×10ufc / g 5×102ufc/g
6 Preparate din carnea altor specii decat pasarile destinate sa fie preparate Salmonella spp 5 0 Absenta / 10 g
Escherichia coli 5 2 5×102 ufc / g 5×103 ufc/g
7 Carne separata mecanic (MDM) Salmonella spp 5 0 Absenta / 10 g
NTG 5 2 5 x 105 ufc/g 5 x 106 ufc/g
Escherichia coli 5 2 5×10 ufc / g 5×102 ufc/g
8 Gelatina / colagen Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
9 Branzeturi preparate din lapte supus unui proces inferior pasteurizarii Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Staph. coagulazo-pozitiv 5 2 1x 102 ufc/g 1x 103ufc/g
10 Branzeturi nematurate sub forma de pasta moale, preparate din lapte sau zer care a fost supus unui proces inferior pasteurizarii Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Staph. coagulazo-pozitiv 5 2 1×10 ufc/g 1×102 ufc/g
11 Unt si smantana preparate din lapte crud sau supus unui proces inferior pasteurizarii Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Escherichia coli 5 2 1×10 ufc / g 1×102ufc/g
12 Lapte praf, zer praf Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Enterobacteriaceae 5 0 10 ufg/g
Escherichia coli 5 2 1×10 ufc/g 1×102ufc/g
13 Inghetata / deserturi congelate Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Enterobacteriaceae 5 2 1×10 ufc/g 1×102ufc/g
14 Lapte pasteurizat si alte produse lactate lichide pasteurizare Enterobacteriaceae 5 2 < 1 ufc / ml 5 ufc /ml
15 Branzeturi din lapte sau zer supuse unui proces termic Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Escherichia coli 5 2 1×102 ufc/g 1×103ufc/g
16 Branzeturi din lapte crud Escherichia coli 5 2 1×104 ufc/g 1×105 ufc/g
17 Produse din oua Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Enterobacteriaceae 5 2 1×10 ufc/g 1×102ufc/g
18 Seminte germinate (gata de consum) Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
19 Legume si fructe gata de consum Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Escherichia coli 5 2 1×102 ufc/g 1×103 ufc/g
20 Sucuri de legume si fructe nepasteurizate Salmonella spp 5 0 Absenta / 25 g
Escherichia coli 5 2 1×102ufc/g 1×103ufc/g
21 Carcase bovine, ovine, caprine, cabaline Enterobacteriaceae Media lg. zilnica 1,5 lg ufc/cm2 2.5 lg

ufc/cm2

NTG Media lg zilnica 3.5 lg

ufc/cm 2

5 ,0 lg ufc/cm2
Salmonella spp - Absenta / partea testata
22 Carcase porcine Enterobacteriaceae Media lg zilnica 2 lg ufc/cm2 medie 4 lg ufc/cm2 medie
NTG Media lg zilnica 4 lg ufc/cm2 medie 5 lg ufc/cm2 medie
Salmonella spp - Absenta / partea testata
23 Carcase pasari – pui/ curcan Salmonella spp - Absenta / 25 g (piele de pe gat)

OBSERVATII:

n = numarul de unitati/ esantioane care constituie proba.

c = numarul de unitati de proba/esantioane care ni se permite sa aibe valori intre limitele date

Nr. crt.

Categoria de produse alimentare

Microorganisme

Plan de prelevare de probe

Limite

Metoda analitică de referinţă*)

Etapa căruia i se aplică

Acţiune în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare

n

c

m

M

1.

Margarina de consum Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 10 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei

2.

Torturi şi prăjituri cu creme, frişca, fructe Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/gsau ml 100 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

3.

Maioneză, maioneză praf şi alţi înlocuitori de maioneză Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei

4.

Sosuri de condimentare nepasteurizate Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g sau ml 100 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

5.

Sosuri de condimentare pasteurizate Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei

6.

Legume congelate Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g sau ml 100 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 500 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

7.

Legume deshidratate Fructe Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 500 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

8.

Prafuri de budinci şi creme Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Înlocuitori de frişca, pulberi de sucuri Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 500 cfu/g SR ISO 21527/2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

9.

Paste făinoase (inclusiv cu umpluturi) Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 500 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

10.

Condimente şi amestecuri de condimente Enterobacteriaceae

5

2

100 cfu/g sau ml 1.000 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

105 cfu/g 106 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

11.

Băuturi răcoritoare Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 10 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

12.

Sucuri de legume şi fructe Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 10 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

13.

Nectaruri Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 10 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

14.

Sucuri concentrate şi piure de fructe şi legume, altele decât formulele de început, deshidratate, şi produsele alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor sub 6 luni Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 10 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

15.

Bere pasteurizată Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g sau ml 5 cfu/g sau ml ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi igienei îmbutelierii
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/ml 10 cfu/ml SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei, a depozitării şi igienei îmbutelierii

16.

Produse de panificaţie simple Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării

17.

Produse de panificaţie cu umpluturi Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g 5 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

18.

Produse de panificaţie şi de patiserie congelate Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Stafilococ coagulazo-pozitiv

5

2

100 10.000 EN/ISO 6888-2 În timpul procesului de fabricaţie, când se preconizează că numărul de stafilococi este cel mai ridicat Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime. În cazul în care se detectează valori > 105 ufc/g, lotul de produs trebuie testat pentru enterotoxine stafilococice.

19.

Făinuri pentru panificaţie Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi igienei depozitării

20.

Făinuri cu grad de extracţie mic (sortiment făină albă 480, sortiment făină albă 550, sortiment făină albă 650) Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/2 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

21.

Făinuri cu grad de extracţie mare (sortimente de făină cu grad de extracţie mai mare de 650) Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 10.000 cfu/g SR ISO 21527/2 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

22.

Derivate din cereale (fulgi de grâu, porumb, orez, produse expandate) Enterobacteriaceae

5

0

1 cfu/g 5 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

23.

Biscuiţi, biscuiţi glazuraţi, paleuri (fursecuri), napolitane cu diferite creme, nuga Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei
Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării materiilor prime

24.

Ciocolată, bomboane de ciocolată Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

25.

Ciocolată umplută Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

26.

Bomboane, altele decât de ciocolată Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

27.

Jeleuri, rahat, gemuri, marmelade, şerbeturi, dulceţuri, fructe confiate Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g 5 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei ambalării şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

28.

Arome alimentare naturale şi sintetice Enterobacteriaceae

5

1

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime
Drojdii şi mucegaiuri

5

1

100 cfu/g 1.000 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

29.

Emulsii pentru băuturi răcoritoare Enterobacteriaceae

5

1

100 cfu/g 1.000 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

30.

Concentrate alimentare (supe, cuburi din carne, legume) Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime şi depozitării
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

31.

Muştar alimentar Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

32.

Alune, nuci (miez) Drojdii şi mucegaiuri

5

2

100 cfu/g 5.000 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării

33.

Oţet alimentar Drojdii şi mucegaiuri

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

34.

Ceai (plantă pentru infuzie) Enterobacteriaceae

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării
Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

35.

Uleiuri rafinate, uleiuri nerafinate, unt de arahide, pastă de susan Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

36.

Borş Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g 10 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a depozitării

37.

Ketchup Drojdii şi mucegaiuri

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 21527/1 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

38.

Sandvişuri, mâncăruri tip fast-food şi alte preparate culinare gata de consum Enterobacteriaceae

5

2

1 cfu/g 5 cfu/g ISO 21528-1 sau 2 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei ambalării şi a depozitării

39.

Amidon Bacillus cereus (spori)

5

2

10 cfu/g 100 cfu/g SR ISO 7932 Sfârşitul procesului de fabricaţie Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime

40.

Seminţe de consum Drojdii şi mucegaiuri

5

2

104 cfu/g 105 cfu/g SR ISO 21527/1 sau 2 Sfârşitul procesului tehnologic Ameliorarea igienei producţiei şi a selecţiei materiilor prime