Salmoneozele

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella

Salmoneloza este o boală infecţioasă produsă de o bacterie care parazitează tubul digestiv. Boala se întâlneşte frecvent în sezonul cald şi se poate manifesta sub forma unor cazuri izolate sau a unor epidemii. Epidemiile apar după ce colectivităţi întregi consumă alimente infestate, preparate în cantine, internate, cămine, tabere etc.

Acest tip de toxiinfectie este cauzat de actiunea directa a bacteriei asupra celulelor (mecanism citotoxic). Este clasica asocierea intre infectia cu Salmonella si oua, carne. De asemenea, mai poate fi determinata de consumul de lactate. Pentru ca nu exista o toxina deja formata, incubatie este mai lunga. Frecvent apare febra. Enterocolita debuteaza cu greata, dureri abdominale. Scaunele au un aspect moale, sunt frecvente si urat mirositoare. Varsaturile alimentare sunt frecvente. Starea generala este mai alterata iar evolutia este mai lunga. Toxiinfectia cu Salmonella determina manifestari mai severe la persoanele in varsta sau cu deficit imun, prin deshidratare si dezechilibrele hidroelectrolitice, precum si din cauza invaziei salmonelelor la nivel intestinal. Aceste bacterii au capacitatea de a depasi bariera intestinala, pot difuza in tot organismul. Convalescenta este mai lunga decat in toxiinfectia stafilococica. Dupa vindecarea clinica, exista posibilitatea ca pacientul sa ramana purtator aproximativ jumatate de an.

Există mai multe modalităţi de transmitere a salmonelei. Cel mai frecvent, contaminarea se face pe cale digestivă, prin înghiţire de alimente (lapte, ouă, carne de pui insuficient fiartă sau prăjită, dar şi mâncarea gătită sau dezgheţată, care nu este consumată imediat).

Alteori, boala apare în urma nerespectării condiţiilor de igienă din timpul manipulării, transportării produselor alimentare (mâini nespălate, prezenţa muştelor), dar şi a depozitării alimentelor în condiţii necorespunzătoare.

Boala se manifestă la 6-48 de ore de la consumarea alimentelor infestate prin febră, vărsături, scaune diareice multiple, care pot duce la deshidratare severă.

În lipsa tratamentului adecvat, mai ales la copii şi la bătrânii cu afecţiuni cronice, pot să apară complicaţii grave: septicemii, infecţii pulmonare, meningeene, urinare, articulare sau chiar moartea.

Tratamentul se face cu antibiotice. Este necesară restabilirea echilibrului hidric sub supravegherea medicului.

Recomandări

Pentru a preveni infecţiile cu salmonela, trebuie respectate următoarele recomandări:

1. Controlul bacteriologic al alimentelor şi apelor de băut, în special în colectivităţi, acolo unde există riscul izbucnirii unor focare epidemice.

2. Controlul medical al persoanelor implicate în prepararea hranei.

3. Spălarea mâinilor de fiecare dată când se intră în contact cu alimentele şi după folosirea toaletei.

4. Respectarea circuitelor şi a normelor de igienă personală şi individuală în unităţile alimentare şi de alimentaţie publică.

5. Prezentarea la medic în cazul primelor simptome de boală.

Intoxicatia alimentara cu salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria salmonella, includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea orice alimente pot fi infectate cu bacterii de salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate.

Simptomele intoxicatiei alimentare cu salmonella includ:
- febra si frisoane;
- dureridecap;
- episoade diareice, dintre care unele pot contine diaree cu sange;
- greata si varsaturi;
- dureri abdominale severe si crampe.

In unele cazuri, toxiinfectia alimentara cu salmonella poate produce complicatii grave sau care ar putea pune in pericol viata unei persoane. In oricare din urmatoarele cazuri se va solicita asistenta medicala de urgenta:
- modificarea nivelului de vigilenta, cum ar fi lipsa de reactie;
- schimnbari bruste de comportament, confuzie, delir, letargie, halucinatii;
- ameteala;
- buze, gura sau limba crapate;
- ochi iritati;
- la nou-nascuti: fontanela este moale, letargie, plansul este fara lacrimi si cantitatea de urina este scazuta;
- dureri articulare;
- dureri la urinat;
- slabiciune.
Printre factorii de risc care pot determina intoxicatia alimentara cu salmonella sunt:
- consumul de oua sau carne crude sau insuficient gatite;
- consumul de alimente expirate;
- resturi alimentare care au fost pastrate mai mult de doua sau trei zile;
- un sistem imunitar compromis din cauza a diverse boli, cum ar fi HIV/SIDA, diabet, cancer sau tratament contra cancerului si boli renale
- lipsa de igiena a mainilor dupa folosirea toaletei, atingerea fecalelor animalelor de companie, manipularea reptilelor sau atingerea alimentelor crude sau contaminate cu bacterii salmonella.

Adultii sanatosi se pot vindeca de salmoneloza in cazurile usoare pana la moderate, fara tratament. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandabil sa se solicite asistenta medicala daca se manifesta simptomele specifice bolii, cum ar fi: febra, varstaturi, diaree, crampe abdominale.

Tratamentul intoxicatiilor alimentare cu salmonella include:
- antibiotice, in cazurile moderate sau severe de intoxicatie alimentara cu salmonella sau atunci cand boala se manifesta la o persoana care are predispozitie catre dezvoltarea complicatiilor cum ar fi bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet sau care folosesc medicamente, steroizi sau urmeaza chimioterapie, adultii in varsta, sugarii, copiii si femeile gravide;
- evitarea alimentelor solide pana cand simptomele par sa se estompeze;
- consumul unei cantitati mari de fluide pentru prevenirea deshidratarii;
- spitalizare si rehidratare cu lichide administrate pe cale intravenoasa, in cazul in care intoxicatia alimentara nu se trateaza rapid sau apare deshidratarea si alte complicatii;
- odihna.

Pentru a preveni salmonelozele:

-sa nu se consume oua crude sau insuficient gatite; ouale crude pot fi folosite in anumite mancaruri ca si sosul olandez preparat acasa, sosurile pentru salate, tiramisu, inghetata, maioneza preparata acasa, coca pentru prajituri
-sa se gateasca alimentele cat mai bine: sa se foloseasca un termometru pentru carne, pentru a fi siguri ca este preparata la o temperatura adecvata; sa nu se foloseasca culoarea carnii (ca de exemplu atunci cand nu mai este “roz”) pentru a considera ca este gatita
-evitarea consumului de lapte crud sau nepasteurizat sau al altor produse consumate zilnic
-sa se spele sau sa se curete produsul inainte de consumare
-sa se evite contaminarea incrucisata a alimentelor; sa se pastreze separat carnea nepreparata de alte produse, de mancarea gatita si de semipreparate; sa se spele minutios pe maini, tabla pentru taiat, tejgheaua, cutitele si alte ustensile dupa manipularea alimentelor negatite
-sa se spele pe maini inainte de a lucra cu orice aliment si intre utilizarea diferitelor tipuri de produse alimentare
-sa nu se prepare mancarea sau sa nu se toarne apa pentru altii, de catre persoana cu salmoneloza
-sa se spele pe maini dupa contactul cu fecale de animale; deoarece reptilele in mod particular sunt purtatoare de Salmonella, sa se spele pe maini imediat dupa contactul cu ele; de luat in considerare a nu se tine reptilele (inclusiv broastele testoase) ca si animale de companie, mai ales in prezenta copiilor mici.